TornaTerra és un projecte col·laboratiu que neix i es concep com a espai de generació i reproducció de valors socials i territorials a la comunitat on es desenvolupa. Ho fa recuperant la cultura, promocionant el producte local, però també investigant sobre la possibilitat de què varietats locals en desús puguin ser reintroduïdes en l’agricultura local.

Des de la recuperació de petits horts abandonats, TornaTerra reivindica el treball pagès responsable com a element fonamental de la custòdia del territori i les seves activitats i costums.

TornaTerra crea xarxes d’horts recuperats amb varietats locals en desús, recuperant la cultura i el patrimoni associat tant de la varietat com del patrimoni agrari associat a l’hort.

Més enllà de la qualitat del producte, que és certificat com a ecològic, els valors anteriors són els fonamentals de TornaTerra, els valors intangibles que fan de TornaTerra un projecte un projecte comunitari d’intervenció i educació popular i per la sostenibilitat.

 

El projecte Torna Terra està impulsat pel pagès Arnau Vilaseca Puigpelat, de Cal Palà de Prades, el projecte MengemBages de la cooperativa Frescoop SCCL i la cooperativa l’Arada SCCL, amb la col·laboració del projecte Esporus de l’Associació l’Era.

La voluntat del projecte Torna Terra és poder oferir productes agroalimentaris amb un alt valor social.

Recuperar, conservar i comercialitzar a través del treball en xarxa.
L’ Arnau Vilaseca Puigpelat és el responsable inicial de cercar espais i/o horts abandonats i de recuperar-los per poder tornar a fer-los productius. L’Era, a través del projecte Esporus, col·labora amb el projecte facilitant el planter de les varietats locals que es decideixen plantar. A més, assessora quines varietats s’adaptaran millor a la situació climàtica d’alçada i de característiques del terreny. Finalment, MengemBages es qui distribuirà el producte a través de les seves botigues de barri i de la venda on-line a través de la seva pàgina web. La seva visió és molt important ja que el projecte Torna Terra també busca planificar la producció en funció dels seus possibles consumidors, per així poder reduir al màxim la generació d’excedents.

A la vegada, l’Arada SCCL  assessora en activitats de restauració i promociópaisatgística. També és coneixedora de les xarxes empresarials, locals i supralocals.

El primer dels horts que s’ha recuperat està ubicat a Prades de la Molsosa, és l’hort de la Bassa del Coll. S’hi han plantat dos tipus de ceba (llarga de Berga i Gran i Dolça), dos tipus d’enciams (Carxofeta de l’Espà i de Tres Ulls) i tres varietats de tomàquets (de penjar Mallorquí, de penjar Tísica i de Cirereta).Tots ells certificats com ecològics.

DSC_0032
DSC_0036

img_20161118_115110 img_20161118_104229

Respectar el cicle de la natura
Els impulsors d’aquest projecte coincideixen a recordar que “una de les característiques és que volem fer les proves que siguin necessàries per anar aconseguint els objectius de forma consolidada”. El respecte absolut als cicles de la terra i a la situació climàtica de cada temporada formen part, també d’aquest projecte.

Crear una marca
Els productes i totes les accions que es duguin a terme dins el projecte Torna Terra tindran una marca amb etiquetatge propi que s’ha generat per identificar els productes que formin part d’aquest projecte que no només és un multiplicador i recuperador de la llavor, sinó que a l’hora és un escultor i modelador del territori i que recupera un consum local i propi de cada terreny per potenciar l’ecomonia local.

Els principals proveïdors del projecte siguin empreses formades per treballadors/es amb risc d’exclusió social, cooperatives o socialment responsables.

IMG_20150921_190038

img_20160825_155049

Així doncs, el projecte consta de 6 pilars bàsics:

1. Volem que els nostres productes serveixin per recuperar espais i/o horts abandonats, i poder així crear la xarxa d’horts i espais Torna Terra.
2.Volem que el què plantem siguin varietats locals i que el nostre projecte ajudi a conservar-les, tot multiplicant la llavor per poder generar-ne estoc.
3. Volem que el circuit de venda sigui curt, de proximitat i basat en la confiança.
4. Volem que el producte estigui certificat com ecològic.
5. Volem que el projecte potencií el cooperativisme i la creació de xarxes.
6. Volem que el projecte col·labori amb les entitats del territori que treballen amb i per les persones.

 

Si vols, et pots descarregar el llibret explicatiu del projecte.

Torna Terra Recuperem Espais i Sabors

Torna Terra Recovering Flavours and Places